Atlétika
Szabó Beatrix

MTK legendárium | 294. rész

Publikálva: 2023.10.09 Frissítve: 2023.10.06 MTK Budapest

Az MTK-alapító, Szekrényessy Kálmán élete. „A vadászatban is a kihívást kereste” 75. rész.

A Bódva-völgyén kívül Szekrényessy az egész történelmi Magyarország területén felbukkant, mint vadász, sőt utazásai során külföldön is, ha csak tehette puskát ragadott. Visszatérő belföldi vadászhelyeinek számított a Balaton körzete, Erdély, a Nyírség és a Felvidék kies tájai. Kedvelt szárnyascélpontjai közé számított a szalonka, fajdkakas, ibisz, sas, bagoly, vadkacsa, négylábú nemes vadjai között említhetjük a tölgy és csererdők szarvasait, valamint a nyulat, rókát, vaddisznót és a havasok nagyvadjait, a Tátra bölényét és az erdélyi és boszniai rengetegek medvéit.

Szekrényessy Kálmán országosan ismert vadászhajlamát mi sem bizonyítja jobban, mint „Rezső trónörökös Őfensége” udvari vadászának vélekedése az ismert sportférfiről: „Ön szenvedélyes vadász.” És az első magyar úszó valóban a rá jellemző nagy szenvedéllyel és agilitással űzte a sportvadászatot. Azonban nem önmaga lett volna, ha ne törekedett volna a komoly veszélyekkel járó, bravúrsportokat idéző teljesítményekre ezen a területen is.

Szekrényessy Kálmán nem tudott a vadászatra másként tekinteni, mint az emberi kihívások területére: „Tekintsük a vadászat nemes sportját olyannak, amely testünket edzeni, lelkünket ruganyossá tenni, vállalkozási kedvünket fokozni szolgál.

Személyes buzdítással próbálta a kényelmi vadászok figyelmét felhívni a férfiasabb kihívásokat jelentő dúvadak elleni küzdelmekre. „A dúvadak elejtése rendesen sokkal több fáradságba kerül, mint a nyulaknak, fűrjeknek, foglyoknak stb. terítékre juttatása.

Sokkal kényelmesebb a havas aljáig kiszekerezni s onnan kellemes, rövid sétát tevén a hűs völgy patakjánál meghúzódva az inni jövő őzekre puskázni, vagy pedig zord időjáráskor egyik-másik fűrészmalomban mindaddig melegedni, amíg az őrül kiállított szolga a kopók közeli csaholását jelenti, mint térdig érő hóban mászni meg a meredek szirtormokat, hogy a dúvad sikert ígérő váltójára juthassunk. A ragadozókra tartott vadászat és – hacsak rókára lesünk is – sok türelmet, kitartó figyelmet, nagyobb fokú edzettséget és biztosabb lövést követel, mint a naiv tapsifülesek ledurrogtatása kíván.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!